2007. augusztus 16., csütörtök

Az ismeretlen Tree House

Nálunk ez az építési mód teljesen ismeretlen. A tree house-t nehéz (egyszerűen) magyarra leforditani. Fa-ház ? Nem hiszem, hogy többen tudnák, miben is különbözik ez a mindenki által ismert faháztól, de talán nem is érdekes, hogyan nevezzük.

Ha röviden meg akarom határozni, akkor élő fára épített faház. Ha másutt nem, bizonyára sokan láttak már olyan - jobbára amerikai - filmet, ahol a gyerekeknek építettek egy kis kuckót a kertben egy öreg fára, amihez hágcsóval, létrával lehet feljutni. Ez az építkezési mód azonban nemcsak gyerekjáték, hanem sokkal szélesebb körben elterjedtebb, mint gondolnánk.

Épülnek pusztán abból a célból, hogy legyen hová visszahúzódni, épülhet önálló családi házként, üdülőként egy panorámás területre, de épültek így gyerektáborok, szállodák (pontosabban szállodai appartmanok), de épült már komplett hotel is. Lehet csak egy fedett kilátó-megfigyeló vagy lehet szobaszerűen kialakitva, kis terasszal, de lehet teljes összkomfort is, konyhával, fürdővel. Igények és lehetőségek különbözöek.

Az építési módon túl azonban ez legelsősorban is életforma. Elsősorban a természetközeliségről szól és nem a komfortról. Olyan helyen tudjuk megfigyelni a természetben élőket, amihez másutt nem igen van módunk. Testközelbe kerülnek az erdő állatai. A magasság miatt lehetőségünk van a panorámában gyönyörködni és nagy területeket belátni. De nem utolsósorban az az élmény, hogy teljes egészében a természet ölel körül minket, alul és felül is. Így eltölteni egy éjszakát vagy egy egész napot, az maradandó élményt jelent.

Erről fog szólni ez a blog....

Nincsenek megjegyzések: